Baradla-barlang - Aggtelek


Baradla-barlang - Aggtelek

Baradla-barlang - Aggtelek
Baradla-barlang - Aggtelek
A Baradla-barlang, vagy másnéven Aggteleki cseppkőbarlang Magyarország egyik legkiemelkedőbb természeti értéke, melyet az UNESCO 1995-ben a világörökség részévé nyilvánított. A 25 km-es Baradla-Domica barlangrendszer egy része Szlovákia területére is átnyúlik és több bejárattal rendelkezik. Az Aggteleki Nemzeti Park három állandó, utcai ruhában látogatható túrát szervez kivilágított, betonjárdával és lépcsőkkel kiépített szakaszon. A barlangban a hőmérséklet +10°C, ezért célszerű meleg ruhát és túracipőt felvenni.

Aggteleki rövidtúra

A legnépszerűbb túra a barlang természetes aggteleki bejáratánál, a több mint 50 m magas sziklafal tövében veszi kezdetét. Az 1 km-es útvonalat nagyjából 1 óra alatt lehet bejárni. Függő- és állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók között vezet az út, melyek olyan fantáziadús elnevezést kaptak, mint a Mikulás, Tigris vagy az Anyósnyelv. Az egyik legizgalmasabb állomás a kiváló akusztikával rendelkező Hangversenyterem, melynek érdekessége, hogy valóban otthont ad koncerteknek. Az Oszlopok Csarnokában az aradi vértanúkról neveztek el 13 cseppkőoszlopot, valamint meg lehet figyelni az Egri Minaret is.

Indulási időpontok: 10:00, 13:00, 15:00

Vörös-tói középtúra

A 2,3 km-es útvonal a Baradla-barlang leghosszabb, világítással ellátott szakasza, melynek teljesítése kicsivel több mint másfél órát vesz igénybe. A közepes nehézségű túra az Aggtelek és Jósvafő között található Vörös-tói Látogatóközpontból indul. Az útvonalon összesen közel 600 db lépcső található, így kicsit fárasztóbb mint a két rövidtúra. A színes cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve álló cseppkövek között olyan különlegességeket lehet látni, mint a Sárkányfej, a Gőzmozdony, a Polip, vagy a 19 méter magas Csillagvizsgáló, mely hazánk legmagasabb álló cseppköve. A túra a jósvafői kijáratánál ér véget, ahonnan a résztvevőket visszaszállítják a kiindulóponthoz.

Indulási időpontok: 11:00, 14:00

Jósvafői rövidtúra

A jósvafői bejárattól induló túra annak ellenére, hogy 700 métert mutat be a Baradla-barlangból, mégis rengeteg látnivalót és érdekességet rejt magában. Eleinte cseppkövekkel nem nagyon lehet találkozni, mivel az erre a szakaszra jellemző kőzet nem kedvez a kialakulásuknak, ehelyett gyűrődéseket, vetődéseket és rétegződéseket lehet látni. A második felében olyan különleges képződmények figyelhetők meg, mint a Krokodilszáj, a Hentesüzlet és a Tóparti kastély. A jósvafői rövidtúra csúcspontja a látványos és egyedi hangzású Óriások terme.

Indulási időpont: 12:00 tovább >