Gyulai Vár - Gyula


Gyulai Vár - Gyula

Gyulai Vár - Gyula
Gyulai Vár - Gyula
Az épségben fennmaradt, 15. században épült Gyulai vár az Alföld egyik legnépszerűbb látnivalója. Az égetett téglából épült falak között 24 kiállítótermet rendeztek be, és hét évszázad történetét ismerheti meg a látogató.

A Gyulai vár története

A gótikus stílusú várat Maróti János macsói bán építtette. A családi vonal megszakadásával több tulajdonosa is volt a birtoknak, majd a 16. század közepére ismét királyi vár lett. A török veszély miatt korszerűsítették, egy igazi olaszbástyás erődítménnyé alakították. Az egri és a szigetvári mellett a legjelentősebb végvár lett. 1566-ban Pertev pasa 30 ezres seregével két hónapon át ostromolta a várat, és sikerült is elfoglalniuk. A törökök kiűzése után, az aradi vár felépítésével elvesztette hadászati jelentőségét és gazdasági célokra használták. A 20. század közepén megkezdődött a vár régészeti feltárása és rekonstrukciója. 1964-ben megnyitott a Gyulai Várszínház, egy évvel később pedig a vár első kiállítása.

Kiállítások 

A földszinten található sütőház, kovács- és fazekasműhely, éléstár, borozó és kápolna mutatja be, milyen volt az élet régen a Gyulai várban. A várbörtön szemlélteti a kivégző, csonkító, testfenyítő és kínzó eszközöket. Az emeleten látható, miben volt másabb a török szandzsákbég hivatali szobája a magyar várúrétól, milyenek voltak a várúri és várúrnői lakosztályok és milyen fegyverekkel harcoltak az évszázadok alatt. A vár lovagterme alkalmas konferenciák és rendezvények megtartására.

Időközi rogramok

– December 4., 11., 18., 25.

10:00 - Tűzben edzett – működő kovácsműhely
11:00 - Solymászbemutató
12:30 - Csatazaj a középkorban – interaktív előadás és bemutató a fegyverekről
14:30 - Vitézek és védművek – az 1566-os ostromról a fegyvertárban, a lovagteremben és a gyilokjárón
18:30 - Gyertyafényes tárlatvezetés

– December 27-30., hétfő-csütörtök

- Varázslatos tinktúrák
- Középkori gyógy- és varázsitalok készítése és kóstolása, ismerkedés a korabeli gyógymódokkal

– Január 1., szombat

12:00 - Díszlövés az új esztendő tiszteletére a gyilokjáróról
Zárásig folyamatosan: fegyver- és viseletbemutató
12:30 - Csatazaj a középkorban – interaktív előadás és bemutató a fegyverekről
14:30 - Vitézek és védművek – az 1566-os ostromról a fegyvertárban, a lovagteremben és a gyilokjárón

Állandó programok

Az évente megrendezett, három napon át tartó Gyulai Végvári Napok során az érdeklődők betekinthetnek a végvári vitézek életébe, a hősies legendákat hallhatnak, és felidézhetik a török kori Gyula hangulatát. A hétvége leglátványosabb része hadijáték, mely az ostromsorozatot mutatja be. Esténként könnyűzenei koncertekkel várják a látogatókat.

Megközelítés

A Gyulai vár a belvárosban található, szemben a Várfürdővel. Az autóval érkezőknek érdemes a Várkert utca fizetős parkolóhelyeit igénybe venni. tovább >