Szépasszonyvölgy - Eger


Szépasszonyvölgy - Eger

Szépasszonyvölgy - Eger
Szépasszonyvölgy - Eger
A manapság körülbelül 200 pincét számláló Szépasszonyvölgy Eger egyik leglátogatottabb része. Az elmúlt évtizedekben egyre több elismert, Magyarországon a legmagasabb szintet képviselő pincészet jelent meg a völgyben, ennek köszönhetően a kínálat egyre szélesebbé vált.

Története

Az egri szőlészetet olasz és vallon telepesek honosították meg, hagyománya az 1200-as évekre nyúlik vissza. A Szépasszonyvölgy első levéltári említése 1843-ra tehető, korábban Koháry-völgyként hívták és már az 1700-as évek végén borospincéknek adott otthont. Nevét egyesek szerint az ősvallás egyik istenasszonyáról kapta, mások szerint pedig egy híresen szép asszony árusította itt az egri bort. A 2000-es évek elején kezdődött a városrész átalakítása. Ekkor épült a díszpark, a parkoló, a Piknik park, felújították a pincéket, közterületi szobrok kaptak helyet és vásárteret alakítottak ki.

A Szépasszonyvölgy napjainkban

A völgyben éttermek, borászatok és szállások sora várja a vendégeket. A borászatok hangulatos teraszaikon és pincéikben mindenkit bármikor szívesen látnak egy pohár borra. A legnépszerűbbek többek között az Egri Leányka, a Bikavér és az Egri Csillag. A borok mellé leggyakrabban sajtok, pogácsa, zsíros kenyér kapható, de akad olyan hely ahol lekvárral, szörppel csalogatják a vendégeket.

A Szépasszonyvölgy családoknak, baráti társaságoknak és munkatársaknak is ideális program lehet. Jó időben szabadtéri programokat, kirakodóvásárt szerveznek, van lehetőség bográcsozásra és szalonnasütésre. Az 1000 fős befogadóképességű szabadtéri színpad koncertek, színházi előadások és kertmozi helyszínéül szolgál.

Megközelítés

A Heves megyében elhelyezkedő Eger Észak-Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A völgy megközelíthető autóval, a látogatók egy nagy fizetős parkolóban hagyhatják járművüket. Kedvező időjárás esetén érdemes az Egri Kisvonattal ide utazni, mely az Egészségház utcából indul. tovább >