Zsolnay Kulturális Negyed - Pécs


Zsolnay Kulturális Negyed - Pécs

Zsolnay Kulturális Negyed - Pécs
Zsolnay Kulturális Negyed - Pécs
A Zsolnay Kulturális Negyed a Zsolnay porcelángyár területén épült ki csaknem két év alatt a Dunántúl legnagyobb városában, Pécsen. Az új projektnek köszönhetően újra életre kelt a Zsolnay-gyár területe.

Története

A Zsolnay Kulturális Negyed Pécs belvárosától keletre helyezkedik el a Budai és a Balokány városrészekben. A hatalmas projekt kivitelezése 2009-ben kezdődött meg. Ennek következtében a terület nagymértékű részét használó Zsolnay porcelánmanufaktúrát átköltöztették a negyed keleti részére, a megüresedett építményeket átépítették, felújították, a rosszabb állapotúakat lerombolták, mindemellett növényekkel és szobrokkal szépült, vázákkal díszített parkja is igazán egyedi lett. A tervezésre nyílt, nemzetközi pályázatot hirdettek meg, amit végül az MCXVI Építészműterem nyert meg. A Zsolnay Kulturális Negyed teljes egészében 2011 decemberében került átadásra.

Kiállítások

A Zsolnay Kulturális Negyedben megismerkedhetnek a látogatók a Zsolnay családdal és gyáruk történetével, megtekinthetik a Winkler Barnabás által összegyűjtött rózsaszínű Zsolnay kerámiákat, megnézhetik a Zsolnay Aranykora- Dr. Gyugyi László gyűjteménye c. tárlatot a Sikorski -házban, ahol 700 kerámia került kiállításra. A Zsolnay Látványmanufaktúrában betekintést nyerhet a látogató a Zsolnay eozin termékek gyártási folyamatába. Az 1861 Kesztyűmanufaktúra pedig lehetővé teszi látványműhelyében, hogy nyomon követhessék a vendégek a pécsi kesztyűk készítését és megtekinthessék az erről szóló kiállítást, továbbá nézelődhessenek a shopban.

Kézműves boltok és vendéglátóhelyek

A Zsolnay Negyed északi oldalán, a Ledina -kapu bejárat mellett található a Boltok utcája, ahol különleges, minőségi termékeket találnak a betérő vendégek az alábbi boltokban: Csoko-Láda kézműves csokibolt, Nosztalgia Cukorka Látványmanufaktúra, Signo Galéria. A Zsolnay Negyedben étkezési lehetőségek is vannak: Zsolnay Étterem és Kávéház, Room Bistro & Club, E78 Café, Café Griff.

Zsolnay Infopont és Shop

A Kézműves Boltok Utcájában lévő Zsolnay Infopont és Shop egy olyan komplex szolgáltatóközpont, ahol egy helyen lehet információt kapni, belépőjegyet venni, Zsolnay termékeket vásárolni, valamint a legszebb ajándékok, ékszerek között válogatni. A shopban megtalálható a Zsolnay Márkabolt árukészlete, így többek között a jól ismert mokka-, tea-, sütemény-, szendvics- és étkészletek is. Vásárolhatnak  akár külön-külön tányérokat, mokka és tea csészéket, csészealjakat, főzelékes és salátás tálakat, sültes tálakat, tortalapokat is. A kínálatban  faliképek, ékszerek és különféle dísztárgyak  is szerepelnek eozin, porcelán és pirogránit kivitelezésben.

Programok

Az Alkotó negyed ad otthont a különlegesebb rendezvényeknek, vendéglátóhelyeknek és a fesztiváloknak. A Gyermek és Családi negyed központja a Plenetárium, a Pécsi Galéria új épülete és a Bóbita Bábszínház. Az Egyetemi negyedben több kar és újonnan alakult tanszék kapott helyet.