Festetics-kastély - Keszthely


Festetics-kastély - Keszthely

A keszthelyi Festetics-kastély hazánk egyik legnagyobb kastélykomplexuma, mely 5 épületben, 6 állandó kiállítással várja a látogatókat. Az 1700-as évek közepétől folyamatosan bővülő kastély 200 évig a Festetics család tulajdonában volt. A család kiemelkedően fontos szerepet játszott Magyarország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében.
Festetics-kastély - Keszthely
Festetics-kastély - Keszthely
A Festetics-kastély története
Festetics Kristóf a 18. század közepén építtette a mai épület középső és keleti szárnyát. Első átalakítását Festetics György kezdte meg a század végén, akinek nevéhez a klasszicizáló késő barokk stílusú könyvtári szárny köthető. A következő nagyobb átépítést Festetics Tasziló hajtotta végre a kastélyépületen, neobarokk és neorokokó stílusban. Elkészült az északi szárny, mely báltermeknek és a vendég lakosztályoknak adott otthont, valamint ekkor épült a torony is. Ebben az időszakban alakították ki a vízvezetékrendszert és a központi fűtést, az épületet pedig új manzárdtetővel fedték le. A belső és külső átalakításai után, 1880-ban nyerte el mai formáját.

Kiállítások
A kastélylátogatás során a gazdagon berendezett szobákban, eredeti Festetics bútordarabok között, a látogató valós képet kap a család életéről. Beléphet Magyarország egyetlen épen megmaradt főúri magánkönyvtárába, megcsodálhatja a tölgyfalépcsőházat és gyönyörködhet a tükörterem káprázó csillogásában. A kultúra és történelem kedvelői számára kihagyhatatlan élmény az ódon falak és a helyszín finom világa. tovább >

Megközelítés
A Georgikon és a Pál utca kereszteződésénél ingyenesen használható B+R parkolót alakítottak ki, mely 60 autó és 60 kerékpár elhelyezésére képes. A Bástya utcai buszmegállóból 5 perc alatt kényelmesen megközelíthető a kastély. A vasútállomás és autóbusz-állomás 20-25 perc alatt gyalogosan elérhető.