Almásy-kastély - Gyula


Almásy-kastély - Gyula

Almásy-kastély - Gyula
Almásy-kastély - Gyula
A gyulai Almásy-kastély kiállításai 21. századi interaktív technika segítségével mutatják be a kastély történetét, a főurak és a személyzet mindennapjait. Kialakítása azt szolgálja, hogy minden korosztály számára hiteles élményt és érdekes programot találjon. A 13,5 méter magas toronykilátóról gyönyörű panoráma nyílik Gyula középkori téglavárára, a kastélyra és kertjére. Az Almásy-kastély a 2016-ban befejeződött felújítást követően egy évvel később a példaadó műemlék-felújításért járó ICOMOS-díjat nyert. 2018-ban Európa 40 legjobb kiállítóhelye közé sorolták.

Az Almásy-kastély története

A gyulai kastély barokk alapjait Harruckern Ferenc építtette, majd unokája, Wenckheim Ferenc alakította nemesi rezidenciává. Az Almásy család tulajdonába Wenckheim Stefánia Mária grófnő és gróf Almásy Kálmán házassága miatt került. Az utolsó örökös, Alajos a II. világháború alatt öngyilkos lett, öccse pedig Angliában maradt. A háború után a kastélyt államosítottá, iskolaként és kollégiumként működött, később csecsemőotthont helyeztek el benne. A 60-as években a kastélyparkban termálfürdőt hoztak létre.

Több érdekes, Magyarország történelme szempontjából fontos esemény zajlott a kastélyban. 1746-ban első hazai kastély lett, ahol színdarabot mutattak be. Himnuszunk zeneszerzőjének nagyapja kulturális udvarmesterként dolgozott a falai közt, emiatt maga Erkel Ferenc is gyakran járt itt. Kilenc aradi vértanú itt tette le fegyverét, ennek emlékét az egyik földszinti helyiség őrzi. Munkácsy Mihály a gyulai kastélyban sajátította el a festészet alapjait, Szamossy Elek festőművésznek köszönhetően.

Kiállítások

A világháború idején a berendezési tárgyak eltűntek, ezért interaktív eszközökkel, másolatokkal, jó ötletekkel és tartalommal töltötték meg az állandó kiállítást. A látogatók megtudhatják kinek mi volt a feladata, hogyan éltek a cselédek, akik egy grófi család mindennapjait tették kényelmessé. A kiállítás bemutatja az arisztokraták hétköznapjait, mindennapi tárgyaikat, írott és íratlan viselkedési szokásaikat és az étkezési szokásaikat. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a korabeli fűtés- és világítástechnikába és sok érdekességet megtudhatnak a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról.

Stefánia-szárny

Az Almásy-kastély kiskastély-szárnyát nevezték el Stefánia-szárnynak a felújítását követően. A rekonstrukció 2019. októberében kezdődött el és két évvel később, 2021. októberében került átadásra. Az új szárny 3 részre osztható. 

A bálterem és rendezvénytár egy igazán exkluzív helyszín, ahol mindenkinek a szája tátva marad. A terem korszerű berendezésekkel várja a látogatókat, ahol egy igazán elegáns hangulat árasztja el a teret. Lehetőség nyílik itt magán rendezvények és esküvők megtartására is.

A csemegetárban elkalauzolják a látogatókat Gyula város és környékének ízvilágában. A korabeli konyha technikákkal ismerkedhetnek meg itt a kemence, a forgatógrill és sparhelt segítségével és beletekinthetnek, hogyan is készültek a korabeli nemesi lakomák. A kóstolótérben pedig megkóstolhatjuk a különleges ételeket. 

Megközelítés

Az Almásy-kastély Gyula belvárosában helyezkedik el, a Gyulai várral szemben és a Várfürdő szomszédságában. A Várkert utcában fizetős parkolási lehetőség áll a vendégek rendelkezésére. tovább >