Barlanglakások és Sáfránykert - Egerszalók


Barlanglakások és Sáfránykert - Egerszalók

Barlanglakások és Sáfránykert - Egerszalók
Barlanglakások és Sáfránykert - Egerszalók
A Tarna-völgyétől teljesen Miskolcig húzódó Bükkalja vidékén a kőzetek felső rétegét képező riolittufakő egy könnyen vágható, jól faragható anyag, ezért elődeink teljes mértékben hasznosították. Pincét, lakást, istállót vájtak bele és házakat építettek belőle.

Története

Egerszalók városában a 20. század közepén 33 barlanglakás létezett, amik feltételezhető, hogy a 17-18. század környékén készültek. A legutolsó ilyen barlanglakásokat a 20. század végén még lakták, amit később az önkormányzat megvásárolt és helyi védelem alá vonta. 2011-ben egy támogatásnak köszönhetően felújíthatták a barlanglakásokat.

Kiállítások

Egy kellemes időutazásban lehet részük azoknak a kirándulóknak, akik ide ellátogatnak. A Mesterségek Műhelyében a mezőgazdaságban és a ház körül használatos szerszámokat, eszközöket találhatják meg. A többi részén a II. világháború idején használt konyhai eszközöket, bútorok gyűjteményét tekinthetik meg. Néha napján, különleges alkalmakkor még finomságok is sülnek a kemencében és kézműveskedésre, gyertyakészítésre is van lehetőség.

Programok

A Barlanglakások kiváló hangulatot adnak a nyári előadásokhoz, koncertekhez és kitűnő rendezvényhelyszínként is szolgálhat. 2017-ben kibővítették a barlanglakásokat és kialakították a Sáfránykertet is. Mesterségbemutatók, hagyományőrző foglalkozások, interaktív mesejáték és sok más szórakozási lehetőség vár minden korosztályt. A nemrég kialakított Sáfránykertből mesés kilátás nyílik Egerszalókra és magára a Gyógyvizek Völgyére.  tovább >