Diósgyőri vár - Miskolc


Diósgyőri vár - Miskolc

Diósgyőri vár - Miskolc
Diósgyőri vár - Miskolc
A Diósgyőri vár felújítás miatt előreláthatólag 2022 végéig zárva tart.

A Diósgyőri vár Miskolc egyik városrészében, a történelmi Diósgyőrben helyezkedik el. A várban udvarhölgyek és lovagok szórakoztató stílusban, régies beszéddel vezetik körbe a látogatókat. A tárlatvezetések hétköznapokon minden egész órában, hétvégente félóránként indulnak. A csoportokat, előzetes egyeztetést követően kincskereső és csapatépítő játékkal, valamint középkori tematikájú foglalkozásokkal várják.

A Diósgyőri vár története

A vár Nagy Lajos király uralkodása alatt indult virágzásnak, aki a 14. század közepén egyik székhelyévé tette Diósgyőrt. A király itáliai és dél-francia mintára négysaroktornyos, gótikus várkastélyt építtetett. A falakat körülvevő vizesároknak, óriási tornyainak, Közép-Európa legnagyobb lovagtermének köszönhetően a Diósgyőri vár az ország egyik legszebb erődítménye volt. Mindemellett fontos eseményeknek is otthont adott, például Nagy Lajos itt ünnepelte lengyel királlyá való koronázását, velencei nagykövetek jelenlétében ratifikálta a háborút lezáró torinói békét, szabad királyi várossá nyilvánította Kassát.

Nagy Lajos király halála után a várat a királynék váraként emlegették, ugyanis a mohácsi csatáig 6 királyné vidéki rezidenciájaként is szolgált. A csata után a vár zálogos birtokosok kezére került, majd megkezdődött a pusztulása. 1962-ben kezdődött a vár feltárása, néhány évvel később megnyitotta kapuit a Diósgyőri Vármúzeum. A 2010-es évek elején a vár teljes rekonstrukciója mellett döntöttek, a kivitelezés néhány éven belül sikeresen befejeződött.

Kiállítások

A földszinti részen lett kialakítva a vártörténeti kiállítás, az alkímista szoba, a vadászat szobája és a közkedvelt fémműves műhely, ahol kipróbálhatóak a középkori fegyverek. Az emeleti részen megtekinthető a régi pompájában tündöklő hatalmas lovagterem, melynek falait páncélok, királyi címeres zászlók, kardok, korabeli női öltözékek díszítik. A hálóterem korabeli bútoraival az egyik leglátványosabb helyiség. A Szent Hedvig várkápolnában szemügyre vehető a híres csontereklye. A kisebbek kedvence a vár történetét bemutató, 15 perces körpanorámás-animációs vetítés, amely a Rondellában került kialakításra. Az észak-nyugati toronyból, amelynek tetejére van lehetőség kimenni, csodálatos a panoráma.

Állandó programok

A Lovagi Tornák Tere és a Vásártér lovagi bemutatók, tornák, díjlovagló és díjugrató versenyek, koncertek és színházi előadások helyszínéül szolgálnak. Július utolsó hétvégéjén, minden évben megrendezésre kerül az év legnagyobb történelmi játéka, a Középkori Forgatag, melynek során udvari zenekarok, pompás táncok és történelmi jelenetek töltik meg élettel a Diósgyőri várat és környékét.

Megközelítés

A vár és a Lovagi Tornák Tere parkolóit a látogatók ingyenesen használhatják. A vonattal Miskolcra érkezőknek a Tiszai pályaudvaron az 1-es villamosra kell felszállniuk és Diósgyőr városközpontig utazniuk. Diósgyőr városközpont Miskolc belvárosából az 1-es busszal is megközelíthető. tovább >