Tűztorony - Sopron


Tűztorony - Sopron

Tűztorony - Sopron
Tűztorony - Sopron
A 13. századi eredetű, soproni Tűztorony római kori falmaradványokra épült. A hengeres formájú, gótikus építmény a városfalak északi kaputornyaként szolgált. A reneszánsz körerkély a 17. századi tűzvész után készült el. A felette lévő rész nyolcszögletes kialakítású, négy oldalán óralap figyelhető meg, melyeken 1735-ös évszám szerepel. A Tűztorony tetején lévő kétfejű sas a Sopronban zajlott koronázásoknak állít emléket. A tradíció szerint, ha a sas észak-déli irányba áll, esni fog az eső.

​Panoráma

A 2012-re befejezett rekonstrukciós munkálatok során megerősítették az 58 méter magas épületet, ennek köszönhetően újra látogatható és a toronyőrök egykori őrhelyéről lehet gyönyörködni a belvárosban, a várost körülvevő Lővérekben, tiszta időben pedig az Alpok közeli vonulataiban. A torony lábánál egy kávézó és egy ajándékbolt várja a látogatókat.

Funkció

A toronyőrök feladata volt, hogy a körerkélyről figyeljék a környéket, tűz esetén éjszaka lámpással, napközben pedig színes zászlókkal jelezzenek. Akkor is figyelmeztettek, ha ellenség közeledett, vagy ha bort szállító szekerek tartottak Sopron felé. Egy időben a zenéléshez is kellett érteniük, mert esküvőkön, temetéseken és városi mulatságokban ők szolgáltatták a muzsikát, mindemellett trombitaszóval negyedóránként jeleztek a város lakóinak.

Jelentőség

A Tűztorony a hűség jelképe is. Az 1921. évi népszavazás emlékére a Főtér felőli oldalán egy barokkos kapukeretet készítettek, valamint felette található egy dombormű, mely Sopron lakóinak Magyarországhoz való ragaszkodását fejezi ki. tovább >